ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πλαστικός Χειρουργός

Newsletter

Πόσο κάνει 3 και 3;
Όνομα:
Email:

 

Κοιλιοπλαστικη

 

Η κοιλιοπλαστική, δηλαδή η πλαστική στην κοιλιά, γνωστή και ως tummy-tuck, αποτελεί μια δημοφιλή επέμβαση αισθητικής τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Με την επέμβαση ο πλαστικός χειρουργός επιδειώκει να διορθώση τη χαλάρωση της κοιλιάς που οφείλεται σε χαλάρωση του δέρματος ή των μυικών τοιχωμάτων (κοιλιακοί μύες) ή και των δύο. Στόχος είναι η επίπεδη και σφικτή κοιλιά.

κοιλιοπλαστικη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στη χαλάρωση της κοιλιάς. Οι δύο κυριότεροι λόγοι είναι η εγκυμοσύνη και η μεγάλη απώλεια βάρους. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα άτομα πρώτα καταφεύγουν σε έντονη γυμναστική, μασάζ και κρέμες, όμως η χαλάρωση δεν αντιστρέφεται, ιδίως σε ηλικίες των 35 ετών και άνω.

Τη λύση σε αυτά τα άτομα δίνει η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής, κατά την οποία αφαιρείται η περίσσια δέρματος της κοιλιάς (το χαλαρωμένο δέρμα που περισσεύει) και διορθώνεται το χαλαρωμένο μυικό τοίχωμα. Κάθε επέμβαση είναι διαφορετική. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από πλήθος παραγόντων όπως την πρότερη κατάσταση του ατόμου, την δομή του σώματος, κ.α. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που προβαίνουν σε κοιλιοπλαστική είναι πολύ ικανοποιημένα με το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά είναι συνήθως θεαματική.

 

Ιδανικός υποψήφιος για κοιλιοπλαστική

Ιδανικός υποψήφιος για κοιλιοπλαστική είναι η γυναίκα ή ο άνδρας που έχει χαλαρότητα και περίσσια δέρματος στην κοιλιά, έχει καλή υγεία και δεν μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την αισθητική του εμφάνιση με μη επεμβατικές μεθόδους.

 Μεγάλο ποσοστό αφορά γυναίκες που έχουν κάνει μία ή και παραπάνω εγκυμοσύνες, με φυσιολογικό αποτέλεσμα την χαλάρωση της κοιλιάς. Επίσης αφορά συχνά άνδρες και γυναίκες που έχουν κάνει δίαιτα και έχουν χάσει αρκετά κιλά ή άτομα που έχουν κάνει κάποια επέμβαση βαριατρικής (εγχείρηση στην κοιλιά για καταπολέμηση της παχυσαρκίας).

Ο υποψήφιος για κοιλιοπλαστική θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επέμβαση δεν αποτελεί “μέθοδο αδυνατίσματος”, αντίθετα θα πρέπει να έχει προσπαθήσει με σωστή διατροφή και γυμναστική να βελτιώσει την εμφάνιση πριν καταφύγει σε πλαστικό χειρουργό.

 

Πλήρης Κοιλιοπλαστική

Η πλήρης κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με μια τομή λίγο πιο ψηλά της ηβικής περιοχής, η οποία “κρύβεται” από το εσώρουχο και το μαγιό, και άλλη μία γύρω από τον ομφαλό. Γίνεται αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει, του λίπους που βρίσκεται κάτω από αυτό και αποκατάσταση των χαλαρωμένων μυών. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία γίνεται τοποθέτηση του ομφαλού σε νέα θέση.

 

Μίνι Κοιλιοπλαστική

Η μίνι κοιλιοπλαστική αποτελεί μικρότερη επέμβαση που αφορά τα άτομα με λιγότερο βαθμό χαλάρωσης συνήθως κάτω από τον ομφαλό. Πλεονεκτεί στο ότι η τομή είναι χαμηλότερα και είναι μικρότερη καθώς και ότι δεν απαιτείται μετάθεση του ομφαλού. Η mini κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με laser λιποαναρρόφηση δίνοντας καλύτερα αποτελέσματα.

 

Κοιλιοπλαστική με λιποαναρρόφηση

Ο συνδυασμός των δυο επεμβάσεων αφορά κυρίως όσα άτομα έχουν αρκετό λίπος στην κοιλιά και παρουσιάζουν και ταυτόχρονα χαλάρωση. Ο ρόλος της λιποαναρρόφησης είναι κατά βάση συμπληρωματικός της κοιλιοπλαστικής και γίνεται για τη διόρθωση συγκεκριμένων σημείων που δεν τα αντιμετωπίζει η κοιλιοπλαστική όπως το πλάγιο της κοιλιάς ή την διόγκωση στην άνω κοιλιακή χώρα. Συνήθως γίνεται σε μία επέμβαση για να αποφευχθούν δύο χειρουργεία για τον ασθενή.

 

Πριν την κοιλιοπλαστική

Ο πλαστικός χειρουργός θα εξετάσει την περίσσια δέρματος και λίπους στην περιοχή της κοιλιάς για να σας προτείνει τον κατάλληλο τύπο επέμβασης. Θα καταγράψει αναλυτικά το ιστορικό σας, όπως φάρμακα που λαμβάνετε, διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα, παλαιότερες επεμβάσεις κτλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αρκεί απλή λιποαναρρόφηση ενώ σε άλλες να χρειάζεται ακόμα και συνδυασμός κοιλιοπλαστικής με λιποαναρρόφηση. Ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει στην απόφαση για το είδος της επέμβασης με στόχο το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Διαδικασία κοιλιοπλαστικής

Η κοιλιοπλαστική έχει διάρκεια περίπου 2-3 ώρες, εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που θα επιλέξει ο ασθενής με την καθοδήγηση του πλαστικού χειρουργού. Αρχικά γίνεται τομή στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας και στην περιοχή του ομφαλού αν πρόκειται για πλήρη κοιλιοπλαστική. Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί την περίσσια δέρματος (και ραγάδες που τυχόν βρίσκονται σε εκείνη την περιοχή), τεντώνει το δέρμα, φέρνοντάς το σε νέα θέση και αποκαθιστά τους χαλαρωμένους μύες. Τέλος, μεταθέτει τον ομφαλό σε νέα θέση.

Μετά την κοιλιοπλαστική

Η συνολική παραμονή στην κλινική είναι συνήθως 24 ώρες. Θα πρέπει να γίνει χρήση ειδικού κορσέ για ένα περίπου μήνα. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικό ρυθμό αποθεραπείας και χρειάζεται διαφορετικό χρόνο αποκατάστασης. Γενικά, την επόμενη μέρα ο ασθενής μπορεί να κινείται στο σπίτι για ήπιες ενέργειες, σε 4-5 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του, εάν αυτή δεν είναι χειρονακτική και υψηλών απαιτήσεων, επανέρχεται σε συνήθεις δραστηριότητες σταδιακά 1 μήνα μετά από την κοιλιοπλαστική. Σε αυτό το διάστημα συνεχίζεται η χρήση της ειδικής υποστηρικτικής ζώνης (κορσές). Το πλήρες αποτέλεσμα επέρχεται σταδιακά 9-12 μήνες μετά την επέμβαση, αλλά ήδη μετά τον ένα μήνα η διαφορά είναι εμφανής.

 

Επιπλοκές από κοιλιοπλαστική

Σπανίως εμφανίζονται επιπλοκές στην επέμβαση, με δεδομένο ότι η κοιλιοπλαστική γίνεται από καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό σε ελεγχόμενο ιατρικό περιβάλλον. Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι ελαφριές και αντιμετωπίζονται εύκολα κατά περίσταση.

 

Αληθινά Περιστατικά Κοιλιοπλαστικής

κοιλιοπλαστικη πριν μετα 

 κοιλιοπλαστικη πριν μετα

κοιλιοπλαστικη πριν και μετα

 

Κόστος Κοιλιοπλαστικής

Το συνολικό κόστος της κοιλιοπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, τη βαρύτητα του προβλήματος, το κόστος του νοσοκομείου ή της κλινικής, το είδος της αναισθησίας, την κοστολόγηση της εργασίας του πλαστικού χειρουργού κτλ.

Βασική συμβουλή στον ασθενή είναι να ξεκαθαρίζει κατά την ενημέρωσή του, ότι το κόστος που του αναφέρεται είναι το τελικό και ότι δεν θα υπάρχουν στην πορεία πρόσθετα έξοδα και κρυφές χρεώσεις.

 

Συχνές ερωτήσεις για την κοιλιοπλαστική

 

Ποια είναι η διάρκεια της κοιλιοπλαστικής?

Ανάλογα το είδος και την τεχνική, διαφέρει και η διάρκεια της επέμβασης. Μια μίνι κοιλιοπλαστική διαρκεί συνήθως 1,5 ώρα ενώ μια πλήρης κοιλιοπλαστική συνήθως 2,5 ώρες χειρουργικού χρόνου.

 

Υπάρχει πόνος στην επέμβαση?

Η πλαστική κοιλιάς δεν είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία. Τα περισσότερα άτομα δεν αναφέρουν κάποια ιδιαίτερη ενόχληση. Αν παρ' όλ' αυτά η ασθενής νοιώσει ενόχληση, αυτή αντιμετωπίζεται συνήθως με συνηθισμένα παυσίπονα. Είναι σημαντικό να ληφθεί το αναλγητικό στην αρχή της ενόχλησης και όχι να περιμένουμε να αυξηθεί διότι τότε η αντιμετώπιση του άλγους είναι δυσκολότερη.

 

Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται?

Η κοιλιοπλαστική γίνεται με γενική ή με επισκληρίδιο αναισθησία.

 


CAPTCHA Image
Refresh